Ringier Axel Springer zorganizuje s EMMA a ENPA Press Freedom Conference

20.02.2019, 17:27 | Ringier Axel Springer

Ringier Axel Springer, spoločne s European Magazine Media Association (EMMA) a European newspaper publishers' association (ENPA) usporiadajú v utorok 5. marca v Bratislave spoločnú konferenciu – Press Freedom Conference. Konferencia sa bude konať pri príležitosti prvého výročia zavraždenia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Hlavnou témou konferencie bude diskusia o tom, ako povzbudiť a posilniť novinárov, aby aj naďalej pracovali kriticky a nezávisle.

Štvrtok 21. februára 2019 bude prvým výročím vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej. J. Kuciak bol investigatívnym novinárom, ktorý pracoval pre spravodajský portál Aktuality.sk patriaci pod vydavateľstvo Ringier Axel Springer.

Zameriaval sa hlavne na vyšetrovanie daňových podvodov slovenských podnikateľov s prepojením na najvyšších slovenských politikov. On a jeho snúbenica, M. Kušnírová, boli zabití 21. februára 2018 vo svojom dome vo Veľkej Mači.

„Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vymazala neviditeľnú líniu medzi novinármi a našimi čitateľmi. Spojili sme sa, bojovali za slobodu a demokraciu, ktoré majú v našej krajine, aj takmer 30 rokov od nežnej revolúcie, veľmi ťažkú pozíciu. Musíme ich chrániť. Aj preto je dôležité, aby v tomto boji neboli nezávislé médiá osamotené,“ hovorí Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk.

„To čo sa stalo Jánovi, nám bude navždy pripomínať, že sa musíme postaviť na ochranu novinárov, aby sme zabezpečili základy slobodnej spoločnosti. Kritická a nezávislá žurnalistika je jedným z kľúčových pilierov demokracie. Novinári musia poukazovať na fakty, aby tí čo robia rozhodnutia, za ne niesli aj zodpovednosť. Novinári majú dôležité poslanie a musíme im umožniť ho vykonávať aj v dnešnom svete,“ uviedol Mark Dekan, CEO Ringier Axel Springer Media AG.

„Nespravodlivá vražda Jána Kuciaka zostáva silnou pripomienkou Európskej Únii a členským štátom o význame neustáleho dodržiavania najvyšších demokratických štandardov, ako aj ochrane novinárov a médií, ktorí sú základným pilierom demokratických spoločností,“ povedal Valdo Lehari Jr., viceprezident ENPA.

Počas Press Freedom Conference budú zástupcovia Európskej komisie a parlamentu, vydavateľov a novinárov z celej Európy diskutovať o tom, ako vytvoriť rámcové podmienky, ktoré podporia novinárov a umožnia im kriticky a nezávisle pracovať v prospech demokratických spoločností.