Trojka v DVB-T bude

09.06.2010, 11:37 | STV

Slovenská  televízia ubezpečuje všetkých svojich divákov, že priame prenosy z futbalových MS 2010 v Juhoafrickej republike budú môcť sledovať na Trojke prostredníctvom DVB-T a to už od nedele, 13. júna 2010.

Od tohto termínu sa v DVB-T nahrádza programová služba STV 2 programom STV 3. Slovenská televízia sa na tom dohodla s prevádzkovateľom digitálneho terestriálneho vysielania, spoločnosťou Towercom, a.s.

V piatok 4. júna 2010, po zmene nového usporiadania programových služieb v prvom multiplexe s príchodom ďalšieho vysielateľa, Slovenská televízia prišla o jednu pozíciu v tomto multiplexe. Z dôvodu prebiehajúcej volebnej kampane a povinností, ktoré STV vyplývajú zo zákona č. 333/2004 Z.z. (vyhradiť vysielací čas na politickú reklamu pred voľbami do NR SR a vyčleniť presne definovaný čas pre vysielanie diskusných relácií) bolo nutné ponechať v multiplexe programovú službu STV 2.

Od piatku budú  mať diváci Slovenskej televízie k dispozícii signál Trojky aj vo vysokom rozlíšení. Signál v tomto formáte bude dostupný prostredníctvom terestriálneho digitálneho vysielania (DVB-T) realizovaného spoločnosťou Towercom, a.s., v nasledovných oblastiach, kde spustenie takéhoto vysielania bolo možné technicky realizovať:

• Banská Bystrica – Laskomer: 59.kanál, horizontálna polarizácia
  • Poniky: 59.kanál, vertikálna polarizácia
  • Košice - Heringeš: 44.kanál, horizontálna polarizácia
  • Rožňava: 54.kanál, vertikálna polarizácia

Pre sledovanie takéhoto vysielania je potrebné vlastniť televízor alebo set-top-box určený pre príjem HD vysielania vo formáte MPEG-4.

Slovenská televízia zároveň ponúkne možnosť HD vysielania aj prevádzkovateľom káblového vysielania, ktorý poskytujú svojim abonentom možnosť sledovať programy v HD formáte.

Za správnosť:

Peter Susko