Kauza Cervanová sa počas premiérového víkendu stala najnavštevovanejším slovenským dokumentom roka 2013

21.05.2013, 14:31 | atelier.doc

Dokumentárna tragédia Kauza Cervanová, ktorá odhaľuje šokujúce zákulisie najdlhšieho a najkontroverznejšieho prípadu v dejinách slovenskej justície, si získala veľký záujem u divákov. Osemročná detektívna výprava režiséra Roberta Kirchhoffa, ktorá odkrýva, akými tajomstvami, politickými hrami a propagandou je opradený dodnes neuzatvorený prípad vraždy 20-ročnej študentky medicíny Ľudmily Cervanovej z roku 1976, vstúpila do kín 16. mája.

Za prvý premietací víkend - od štvrtka 16. mája do nedele 19. mája - si ju v slovenských kinách pozrel rekordný počet - 1132 divákov. Kauza Cervanová sa tak stala počas premiérového víkendu najnavštevovanejším slovenským dokumentárnym filmom tohto roka.

„Tento film nemá byť pátraním po vrahoch, ani dokazovaním neviny. Mal som však vnútorný pocit pomôcť verejnosti nahliadnuť do zákulisia prípadu, ktorý napriek medializácii nikto v skutočnosti nepozná,” povedal Kirchhoff. “Táto kauza ovplyvnila životy desiatok ľudí, ich rodín, detí, vnukov. Ale tento nekonečný a tajomný prípad je v istom zmysle príbehom našej krajiny a ukazuje, aký je stav justície na Slovensku – od čias komunizmu až podnes,“ dodal Kirchhoff, ktorý je rád, že film si už získal divákov.

Dokumentárna tragédia Kauza Cervanová s podtitulom „Pravda je jednoduchá. Lži sú zložité“ odpovedá aj na otázky, kto sú odsúdení muži, prečo ich minulé aj súčasné súdy označili za vrahov, aké sú proti nim dôkazy a aj kto sú ľudia, ktorí o najsledovanejšom prípade svojej doby rozhodovali, či ako je možné, že tí, ktorí už stratili všetko a nemajú čo stratiť, stále bojujú o svoju nevinu a hovoria otvorene a naopak tí, ktorí by mali byť presvedčení o ich vine, sa bránia odpovedať?

Kauza Cervanová je šiestym slovenským distribučným titulom, ktorý v roku 2013 prináša do kín Asociácia slovenských filmových klubov.

Trailer k filmu nájdete tu: www.vimeo.com/64048169