Bez vedomia HBO Europe bude mať medzinárodnú premiéru v Toronte

16.08.2019, 14:32 | HBO Europe

Česká špionážna dráma Bez vedomia z produkcie HBO Europe bude uvedená v medzinárodnej premiére na 44. Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte (TIFF), ktorý sa koná od 5. do 15. septembra. Prvé dve epizódy budú uvedené v sekcii Primetime.

Šesťdielna špionážna dráma režiséra Ivana Zachariáša (Pustina) sa odohráva v Československu a Londýne, a to v osemdesiatych rokoch. Dráma je natočená podľa scenára debutujúceho Ondreja Gabriela.

V hlavnej úlohe sa predstaví Tatiana Pauhofová (Horiaci ker), v medzinárodnom obsadení sa predstaví Hattie Morahan (Kráska a zviera) a David Nykl (Hviezdna brána), z českých a slovenských hercov potom Martin Myšička, Martin Hofmann, Jan Vlasák, Kristýna Podzimková, Lenka Vlasáková, Petr Lněnička a Martin Huba.

Mária (Pauhofová) a jej manžel, disident Viktor (Myšička), opustili komunistické Československo pred dvanástimi rokmi. Teraz sa píše rok 1989, zmena visí vo vzduchu, pár využíva amnestiu a vracia sa do rodnej krajiny. Ale hneď po ich príchode sa stane niečo nečakané a Mária sa ocitne v nemocnici, a to v bezvedomí.

Keď sa preberie, zistí, že jej manžel zmizol. Zdá sa, že nikto o ňom nič nevie. V krajine, ktorá Viktora stále považuje za nepriateľa, v krajine, ktorej Mária už dávno nerozumie, a ktorá nerozumie jej, je vystavená najväčšej životnej výzve.

„Sme nesmierne potešení, že tím torontského festivalu odhalil medzinárodné kvality a aktuálnosť špionážnej drámy Bez vedomia a máme veľkú radosť, že sa do Toronta vraciame s ďalším českým seriálom,“ hovorí Antony Root, EVP of Original Programming and Production, HBO Europe.

„O príbehy zo strednej Európy je teraz všeobecne veľký záujem, čo je úplne oprávnené. Ten náš je navyše vyrozprávaný z nečakané perspektívy ženy, ktorá je proti svojej vôli chytená do siete tajných služieb, čo do známej témy prinieslo veľmi svieži vietor. Už sa nemôžeme dočkať, až jeho kúzlu podľahnú aj iní než českí a slovenskí diváci,“ dodáva.

Premiéra Bez vedomia je naplánovaná na jeseň 2019 vo všetkých teritóriách HBO Europe, Nordic, Španielsku a Portugalsku. To súvisí s tridsaťročným výročím nežnej revolúcie, ktorá pre Československo znamená pád komunistického režimu.

Producentmi za HBO Europe sú Tereza Polachová, Steve Matthews a Antony Root. Seriál vznikol v spolupráci s produkčnou spoločnosťou ETAMP film.

Bez vedomia je najnovším českým seriálom HBO Europe. Nadväzuje tak na oceňovanú Pustinu režiséra Ivana Zachariáša a Alice Nellis, uvedenú na MFF Toronto pred 3 rokmi a prestížnymi cenami ovenčený Horiaci ker režisérky Agnieszky Holland.