Český rozhlas spúšťa svoju prvú HbbTV aplikáciu

11.01.2019, 11:56 | Český rozhlas

Český rozhlas ponúkne od 11. 1. možnosť vypočuť si audioarchív pomocou interaktívnej HbbTV aplikácie. Stane sa tak prvým českým rádiom, ktoré má vlastnú HbbTV aplikáciu. Jej pilotná verzia je dostupná na existujúcom kanáli Radia Wave, ktoré si ju doprialo ako darček k 13. narodeninám.

Českí diváci už poznajú hybridnú televíznu aplikáciu z kompatibilných televízorov, ktoré bežne spúšťajú stlačením červeného tlačidla na diaľkovom ovládači.

Aplikácie bežne umožňujú sledovanie programov z archívu či ďalší bonusový obsah. HbbTV aplikáciu dnes podporuje väčšina televízorov v predajniach i set-top boxy a prístup k nim má okolo 30 percent českých domácností.

„Pred začiatkom prác na HbbTV aplikácii sme si robili prieskum a zistili sme, že Český rozhlas počúvajú cez televízor každý mesiac pravidelne desaťtisíce našich poslucháčov,” uviedol riaditeľ Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina.

„Sme radi, že môžeme rozvíjať distribúciu nášho vysielania tam, kde o to majú poslucháči evidentný záujem. Napríklad britskú BBC cez počúva televízor približne 5 percent poslucháčov,” dodal.

Externý vývoj aplikácie zaistila firma Hybrid, riešenie distribúcie zaisťujú České Radiokomunikace prostredníctvom nástroja „HbbTV manager”. Český rozhlas uvažuje do budúcna aj nad ďalšími mutáciami tejto aplikácie pre ostatné stanice.

Pri HbbTV aplikácii s audioarchívom stanice Radio Wave je v televíznej distribúcii pilotne k dispozícii tiež vizualizované živé vysielanie stanice Radio Wave a ČRo Radiožurnál, ktoré bolo dosiaľ testované iba v distribúcii O2 TV.

Divák tak okrem počúvania môže na televíznej obrazovke sledovať aj ďalšie doplňujúce informácie vzťahujúce sa k audiu; logo stanice, fotografie moderátorov, obrázky programu, správy z portálu iROZHLAS.cz, články z webových stránok stanice a iné. Vizualizované vysielanie pre Český rozhlas vytvára firma StreamCircle a pilotnú distribúciu má na starosti spoločnosť O2 Czech Republic.