Zahrajte si s nami volebnú hru Parlament21 a zistite, kto by vyhral s využitím viacerých hlasov

03.02.2020, 17:00 | Institut 21, Engerau Labs

Parlament21 je online volebná simulácia, ktorú slovenským voličom predstavili traja kamaráti zo Slovenska a Čiech. Adaptácia českej online verzie prezidentských volieb 2016 dáva v nadchádzajúcich parlamentných voľbách 2020 každému hráčovi tri hlasy Za a jeden Proti.

Polarizácia spoločnosti sa vďaka tomuto systému hlasovania stiera. Spoločne vďaka nej možno zistíme, že je oveľa viac toho, čo nás spája ako toho, čo nás rozdeľuje.

„Občan nemusí voliť menšie zlo, taktizovať a podporovať kandidátov na hranici zvoliteľnosti. Ďalšími hlasmi totiž vyjadruje presnejšie svoj názor a aj vôľu k zhode s ostatnými. S viacerými hlasmi môže voliť podľa svojho skutočného presvedčenia,“ hovorí Peter Bolebruch z UX Tandem, ktorý prišiel s nápadom usporiadať paralelné voľby aj na Slovensku.

Ako to funguje?

Modernú hlasovaciu metódu D21 predstavil Inštitút H21 českého inovátora Karla Janečka už v roku 2016 v prezidentských voľbách v Česku a medzi ľuďmi mala veľký ohlas.

Základ hry spočíva v možnosti udeliť viac ako len jeden hlas. Všetky hlasy majú rovnakú váhu a volič ich môže, ale nemusí použiť. Efekt viacerých hlasov pre jedného voliča prináša možnosť širšej názorovej zhody naprieč voličskými preferenciami.

Slovenská verzia hry Parlament21 má dve časti – v prvej majú hlasujúci k dispozícii tri plusové a jeden mínusový hlas. V druhej má hráč už len jeden hlas, rovnako ako tomu bude pri voľbách do parlamentu 29. februára 2020.

Vďaka efektu viacerých hlasov pre voliča zvíťazí tá možnosť, na ktorej sa svojimi hlasmi zhodne najvyšší počet hlasujúcich. Na druhej strane zasa mínusový hlas odhaľuje kontroverzné možnosti, ktoré síce môžu mať silný voličský potenciál, ale zároveň vyvolávajú aj silný voličský odpor.

Kto za projektom stojí?

Projekt vznikol ako spoločná iniciatíva troch kamarátov z Engerau Labs, UX Tandem a českého think-tanku Inštitút H21 s cieľom zapojiť nielen mladých voličov hravou formou do predvolebnej debaty, ale aj zvýšiť povedomie o voľbách medzi prvovoličmi a ich volebnú účasť.

Hra ponúka ľuďom možnosť urobiť vo voľbách informované rozhodnutie a zamyslieť sa nad existujúcim volebným systémom. Využitie moderného volebného systému by viedlo k väčšej zhode a ukázalo, „že je oveľa viac toho, čo nás spája ako toho, čo nás rozdeľuje,“ hovorí Petr Bouška z pražského Inštitútu H21.

Za projektom nestojí žiadna z politických strán, ani sa na jeho spustení nepodieľala. Volebná hra Parlament 21 je apolitickým občianskym projektom pre ľudí. Hra je samozrejme úplne anonymná a priebežné i finálne výsledky budú prezentované všetkým v rovnakej podobe v médiách a na stránke www.parlament21.sk.

Ako hlasovať a čo bude ďalej?

Volebná hra Parlament21 štartuje 28. januára 2020 a končí sa 26. februára, kedy sa začína volebné moratórium. Aby nedošlo k manipulácii s hlasovaním, každý hlasujúci môže hlasovať iba raz vďaka verifikácii cez sociálne siete.

Hlasovať je možné na stránkach www.parlament21.sk. Ihneď po odhlasovaní majú hlasujúci prístup k priebežným výsledkom volebnej hry, a môžu si porovnať rozdiel v hlasovaní metódou D21 a klasickou voľbou jedným hlasom.

Hlasovanie prebieha na platforme Decision 21, ktorá sa používa napríklad v New Yorku pri participatívnom rozpočtovaní mesta alebo v hlasovaniach v desiatkach slovenských škôl.

„V priebehu nasledujúcich týždňov plánujeme spoločne s partnermi na stránke Parlament 21 ešte ďalšie prekvapenie, ktoré v naozajstnej voľbe 29. februára 2020 umožní voličom rozhodnúť sa lepšie a informovanejšie,“ hovorí Michal Vavák z firmy Engerau Labs, ktorá pre projekt pripravila webové stránky a marketingovú kampaň.

Inšpirácie z volebnej hry Prezident 21

Volebná hra mala premiéru v Českej republike pod názvom Prezident 21 a trvala od 21. 12. 2016 do 13. 1. 2018. Do hry českých prezidentských volieb sa vtedy zapojilo 326 000 hlasujúcich a stránka www.prezident21.cz zaznamenala takmer tri milióny návštev.

V prvej fáze hry bolo možné nominovať české osobnosti. V druhej sa uskutočnilo hlasovanie metódou D21 a zároveň aj jedným hlasom. Porovnanie výsledkov pri voľbe s jedným a viacerými hlasmi ukázalo, že voľba s možnosťou viac hlasov priniesla väčšiu zhodu medzi voličmi.

Víťazom hry sa stal profesor Jiří Drahoš, zatiaľ čo súčasný český prezident Miloš Zeman sa v hre prepadol kvôli mínusovým hlasom.

A čo s tým majú tí Česi?

Inštitút H21 je nezisková organizácia založená v roku 2016 Karlom Janečkom, známym českým matematikom, filantropom a vizionárom. Poslaním inštitútu je podporovať dobré fungovanie slobodnej a demokratickej spoločnosti v 21. storočí.

Zásadným cieľom Inštitútu je oboznámiť verejnosť s alternatívami k existujúcim volebným systémom, predovšetkým s rozhodovacím a volebným systémom D21.. Inštitút sa tiež výskumne zaoberá kolektívnym rozhodovaním, ale uplatňuje ho aj v praxi. Jednou z hlavných aktivít je Participácia 21 www.participace21.cz, ktorá do rozhodovania zapája občanov v mestách a školách od New Yorku cez Česko až po Slovensko.