Vznikli nové slovensko – židovské internetové noviny Delet.sk

04.01.2011, 15:31 | Občianske združenie Delet

Hebrejský výraz DELET znamená dvere. A tieto sú dvermi do židovského sveta. Ich úlohou je zaplniť informačnú dieru. Delet prináša čitateľom informácie z domova, zahraničia, kultúry, histórie, náboženstva i témy, ktoré trápia židovskú komunitu. DELET.SK slúži vzájomnému poznávaniu kultúr a otvára dvere zavretých komnát, ukazuje, že nie sú tajomné, ale zaujímavé a inšpirujúce. DELET.SK hľadá fakty a súvislosti. Odbúrava prívlastky v texte a dojmológiu. DELET.SK ruší kultúrne a náboženské stereotypy a snaží sa o vzájomné zbližovanie a spolužitie.

Slovensko – židovské  noviny DELET.SK vydáva občianske združenie s rovnakým názvom už ôsmy rok. Donedávna vychádzali aj v tlačenej forme. Počas polročnej prestávky však prešli kompletným redizajnom a vstúpili na pole online magazínov. DELET.SK nemá stálu redakciu, no medzi pravidelných prispievateľov patria Lucia Kollárová, Zuzana Szatmáry, donedávna Yehuda Lahav, Pavol Demeš, Baruch Myers, Ľuba Lesná a desiatky ďalších autorov zo Slovenska a celého sveta. Stránku denne navštívi približne 500 unikátnych hostov. Autor projektu, hudobník a redaktor TV Markíza Michael Szatmary však verí, že toto číslo bude ešte rásť: „DELET totiž nie je len o judaizme, sú to noviny, v ktorých sa ľudia dočítajú veci, ktoré nenájdu nikde inde."

Viac informácii nájdete na webovej stránke: www.delet.sk

Michael Szatmary
Autor projektu