Poznáme Dobré duše za rok 2014

28.09.2015 | Snowball Communications

Projekt Dobrá duša už štvrtý rok hľadá a odmeňuje ľudí, ktorí dobrovoľne pomáhajú tým, ktorí túto pomoc potrebujú.

Napriek tomu, že v zariadeniach sociálnych služieb dostávajú seniori všetku potrebnú starostlivosť, vždy im dobre padne, ak majú vo svojej blízkosti „dobrú dušu“, ktorá im spríjemní voľné chvíle nejakou nevšednou aktivitou či pomôže vypočutím ich starostí a radostí z ich života. Aj preto je dôležité podporovať dobrovoľníctvo medzi seniormi a šíriť pozitívny príklad, ktorý motivuje aj ďalších ľudí k zmysluplným aktivitám. Seniori sa tak aktívne zapájajú do života v komunite a získavajú nový zmysel života. Projekt Dobrá duša sa snaží vyhľadať a oceniť takýchto dobrovoľníkov – seniorov, ktorí sa vždy v uplynulom roku aktívne zapájali do dobrovoľníckej práce v zariadeniach sociálnych služieb. Takisto nezabúda a oceňuje aj inštitúcie, ktoré s dobrovoľníkmi pracujú a podporujú ich ústretovým prístupom.

Partneri projektu sú spoločnosť Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR  a HARTMANN – RICO spol. s r.o. Z mnohých tipov a odporúčaní nakoniec porota vyhodnotila troch najlepších jednotlivcov a jedno zariadenie, ktorí získali titul Dobrá duša 2014:

Dobrá duša 2014 v kategórii jednotlivci:

1.      miesto: Katarína Švecová

2.      miesto: Mária Tokárová

3.      miesto: Božena Gombíková

Čestné uznanie: Margita Švecová a Emília Horváthová

Dobrá duša 2014 v kategórii zariadenie:

DSS SENIUM, Banská Bystrica

Čestné uznanie: ZSS Borinka a ZSS Nitrava

Katarína Švecová

Venuje sa dobrovoľníctvu na dennej báze už viac ako osem rokov. Na pôde ZSS Viničky v Nitre je predsedníčkou Výboru obyvateľov, ktorý sa stará o ochranu záujmov ostatných seniorov. Pomáha s elánom a svojim pozitívnym prístupom dokáže inšpirovať aj ďalších obyvateľov zariadenia. Založila a vedie spevácky zbor, kde šíri svoju lásku k ľudovej piesni. Zbor je aktívny a pravidelne sa zúčastňuje na rôznych kultúrnych podujatiach v okolí.

Mária Tokárová

Dobrovoľníctvu sa venuje celý život, pretože ju matka, ktorá prežila pobyt v koncentračnom tábore v Osvienčime naučila, podeliť sa aj s posledným kúskom chleba a pomáhať tam, kde je pomoc potrebná. Napriek aktívnemu spôsobu života, bola po tretej mozgovej príhode prinútená zaradiť sa do zariadenia Domov pokornej staroby v Košiciach. Tu tiež neprestala s dobrovoľníckou činnosťou a denne pomáha ťažko chorým obyvateľom.

Božena Gombíková

V zariadení sociálnych služieb Nitrava, ktorého je obyvateľkou, sa venuje dobrovoľníckym aktivitám od roku 2008. Pravidelne niekoľkokrát denne sa stará o ležiacich nevládnych obyvateľov. Pomáha im s nákupmi, so samoobslužnou činnosťou pri podávaní stravy a v neposlednom rade s nimi komunikuje, aby sa necítili sami a opustení. Sama pre seba tak našla zmysluplnú činnosť, ktorá je jej zároveň odmenou.

Čestné uznanie dostala aj Margita Švecová, ktorá každý rok už 19 rokov pečie pre zaradenie Kreatív v Klasove vianočné pečivo pre všetkých jeho 141 obyvateľov. Druhé čestné uznanie porota udelila pani Emílií Horváthovej za jej každodennú dobrovoľnícku činnosť a pomoc pánovi Horákovi z Domova pri Kríži v Bratislave.

Dobrá duša 2014 v kategórii zariadenie:

DSS SENIUM, Banská Bystrica

Riaditeľka PhDr. Jana Dupáková

Za celkovú organizáciu dobrovoľníckej práce. Zariadenie má vypracovanú samostatnú smernicu o dobrovoľníctve. Organizuje Dni a Týždne dobrovoľníctva v spolupráci s Centrom dobrovoľníctva v Banskej Bystrici. Jedenásti stáli dobrovoľníci sa starajú o atraktívne vypĺňanie voľného času seniorov a takisto aj o úpravu okolia zariadenia. Nezamestnaným dobrovoľníkom pomáha zariadenie uplatniť sa na trhu práce aj tým, že nadobudnú prax a stále pracovné návyky.

Čestné uznanie:

ZSS Borinka, Nitra

Riaditeľka Ing. Jozefína Vlčková

Zariadenie rozvíja dobrovoľnícke aktivity v dvoch rovinách: 1. firemné dobrovoľníctvo (Deň poďakovania), 2. prosociálne správanie jednotlivca (adresnou pomocou jednotlivcom/klientom).

ZSS Nitrava, Nitra

Riaditeľka Mgr. Katarína Slováčiková

Zariadenie spolupracuje s mnohými organizáciami: so žiakmi miestneho gymnázia, so Zväzom diabetikov, s pracovníkmi ÚPSVaR či so Slovenským červeným krížom na mnohých dobrovoľníckych aktivitách.

Dobrá duša 2015

Prihlášky do piateho ročníka súťaže „Dobrá duša“ je potrebné odoslať do 31.3.2016. Do projektu sa môžete prihlásiť sami alebo Vás môže prihlásiť iná osoba či inštitúcia. Projekt je určený pre dobrovoľníkov jednotlivcov nad 60 rokov a  zariadenia sociálnych služieb. Pre všetkých ocenených sú pripravené hodnotné finančné i vecné odmeny. Informácie o projekte vrátane formulára prihlášky k nasledujúcemu ročníku projektu nájdete na www.dobra-dusa.sk.